Dapatkan artikel terbaru dari Celiksiber dengan percuma.Masukkan alamat email anda:

Delivered by FeedBurner

free logo design

Letakkan kod html di bawah ini di website atau blog anda

TIPS Mencegah Akaun Facebook agar tidak kena hack

Labels:

Kali ini saya akan berkongsi TIPS Mencegah akaun Facebook agar tidak kena hack, Sebelum saya posting artikel ini ada rakan saya yang ada di Facebook menanyakan kepada saya, bagaimana cara menghindari akaun facebook agar tidak kena hack oleh orang lain. Mereka bertanya kepada saya, saya bukannya tahu sangat nak menyelesaikan masalah begitu kerana saya bukan hacker.Tapi tidak ada masalah, saya akan berusaha membantu rakan saya yang menanyakan hal tersebut melalui posting saya kali ini.Tips ini berdasarkan dari pengalaman seorang hacker. Cuba dech tips / cara ini:

1.Sebaiknya mempunyai dua akaun e-mel untuk dapat mengakses akaun facebooknya tambah alamat e-mel kedua pada halaman account private facebook.

2.Gunakan password yang berbeza dengan akaun e-mel, contoh:
password alamat e-mel anda di yahoo atau gmail adalah "CELIK ", password facebooknya pula " BUTA ", jadi pastikan supaya tidak sama.

3.Buatlah soalan keselamatan yang ketat tapi jawapannya boleh diingat.

4.Jika anda suka buka facebook di sibercafe cuba masuk untuk login di facebook gunakanlah keyboard screen untuk mengisi email dan password, walaupun remeh/susah ini akan menjaga akaun facebook kita agar selamat walaupun agak remeh.
caranya: klik START dan pilih RUN dan klik OSK maka akan muncul keyboard digital.

5.Jika facebook anda kena hack, periksa pada akaun emel anda. Jika dia hack dan menukar alamat e-mel facebook dengan alamat lain.maka masuklah ke akaun emel anda dan lihatlah apakah ada mesej masuk dari facebook yang isinya memberitahu pengubahan akaun e-mel facebook, kalau ada, kesemua FB boleh cancel dengan mengklik url "CANCEL".jadi akaun anda boleh di ekses kembali.

6.Jangan pakai tarikh lahir untuk password di facebook. Dan ini adalah pengakuan dari seorang hacker berikut adalah kata-katanya:
"Pengalaman saya dalam login menggunakan ratusan account FB orang lain mereka menggunakan nombor tarikh lahir untuk password kebanyakannya.jadi hati-hati.

7.Usahakan gunakan password yang rumit dan kombinasikan dengan berbagai karakter, contohnya:
  * $ # hahaha !!!!, cukup rumitkan, tapi jangan lupa pulak....

selamat mencuba
PhotobucketIklan Khidmat Masyarakat

Download PERCUMA E-Kamus

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya "double click" atau "mouse move", makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan untuk kesemua software berasakan text seperti Microsoft Office (Word,excel dll) , PDF Reader, Mozilla Firefox, Internet Explorer dan macam-macam lagi. Anda mahu mencubanya? Dapatkan secara PERCUMA SEKARANG!

Blog ini dapat ditampilkan dengan baik menggunakan Browser Mozilla Firefox.

Download Disini...

Spread Firefox Affiliate Button