Dapatkan artikel terbaru dari Celiksiber dengan percuma.Masukkan alamat email anda:

Delivered by FeedBurner

free logo design

Letakkan kod html di bawah ini di website atau blog anda

Bagaimana memasukkan filem YouTube ke PowerPoint gambar?

Labels: ,

Anda boleh memasukkan filem YouTube ke dalam Slide PowerPoint untuk tujuan pelbagaikan idea atau cara yang lebih baik untuk menyampaikan sesuatu. Anda boleh menyampaikan idea-idea ini dalam cara yang lebih berkesan, jika anda menggunakan file film dengan gambar sederhana anda.

Ikuti langkah-langkah yang diberikan untuk menambah filem YouTube ke dalam PowerPoint:

Mula-mula download filem YouTube.com dan kemudian save pada komputer anda. Kebanyakan filem yang sedia dalam format flash video di laman YouTube. Anda boleh download film dari YouTube ke dalam format umum, misalnya,windows media video file (wmv), windows video file (avi) and movie file (mpeg).

Buka presentation di mana anda ingin memasukkan movie file.

Sekarang klik Insert pilihan  "Movies and Sounds" menu dan pilih option" Movie from File ".




Sekarang pilih filem yang anda ingin masukkan ke dalam gambar dan klik butang Ok.



Di sini anda ditanya "Adakah anda mahukan movie bermain secara automatik? Jika tidak, ia akan dimainkan bila anda klik."



Disarankan memilih pilihan main secara automatik. 

Akhirnya save presentation PowerPoint anda dan cuba running bagi tujuan percubaan.

Photobucket



Turbo - Senjata Baru Browser Opera 10

Labels:

Bagi penggemar browser Opera patut bergembira, kerana kini opera 10 telah dilengkapi dengan senjata baru, iaitu TURBO. Selain dilengkapi dengan senjata turbo, opera 10 juga memiliki paparan yang lebih menarik.

Dengan mengaktifkan fungsi turbo ini akan dapat mempercepat loading page halaman website. cara ianya berfungsi adalah dengan mengkompres (omputih di melayukan) gambar/image yang ada dalam suatu halaman website, sehingga proses loading  akan lebih cepat kerana lebih ringan.

Kembali ke ciri Turbo tadi anda mungkin pernah mendengar tentang tools yang boleh badwidth (sistem compression) dan mempercepat proses transfer data seperti On speed atau pun Tune. Opera 10 Turbo berfungsi sama seperti tools tersebut.

Opera 10 Turbo Sangat sesuai digunakan kepada sesiapa yang menggunakan jaringan internet dengan kadar kelajuan yang kecil atau sederhana.


opera browser with turbo
Untuk mengaktifkan fungsi turbo pada browser opera 10, anda tinggal mengklik toggle ciri turbo yang ada di bahagian kiri bawah browser opera 10 tersebut. Untuk setting  klik “Configurasi Opera Turbo”. Hanya terdapat tiga pilihan atau option iaitu On – Off – dan Automatic. Bila memilih automatic, maka ketika speed connection internet slow maka secara automatik fungsi turbo akan aktif/on dan sebaliknya.
Anda berminat menggunakan Browser Opera 10 Turbo

Bolehlah download software nya di sini.


Photobucket




Download Anti Virus AVG 9.0 Free Edition

Labels:

logo antivirus avg Anti Virus AVG versi 9.0 Free Edition. Awalnya AVG 9 hanya ada untuk versi berbayar (premium), tapi kini AVG 9 free edition tersedia untuk dimuat turun secara percuma. Bagi para pengguna yang biasa menggunakan anti virus AVG versi percuma, tentu ini merupakan berita yang sangat baik walaupun dengan ciri yang terbatas. Namanya pun percuma kan. Big Grin
Sudah pasti  AVG 9.0 ini, banyak ciri baru yang ditambahkan untuk menambah lagi ketangkasan dalam mengatasi dan melindungi komputer anda dari  berbagai  macam virus dan spyware.
AVG 9.0 sudah compatible dengan windows XP, windows Vista, dan windows 7. Untuk muat turun (Free Edition), disini  AVG Anti-Virus Free Edition 9.0.



Photobucket




5 Text Editor Pilihan Pengganti Notepad

Labels: ,



Jika anda memerlukan sebuah text edNotepad merupakan text editor oleh Windows yang sejak pertama kali muncul sampai sekarang hampir tidak ada fungsi tambahan. Notepad ini hanya bagus digunakan untuk menulis catatan ”ringkas” atau teks yang sederhana dengan kemampuan lebih seperti syntax highlighting, multi document, search and replace, dll maka sila lah pilih 5 notepad replacement di bawah ini.


1. Notepad ++

Notepad++ merupakan text editor dan source code editor percuma yang mempunyai fungsi yang cukup banyak. Freeware ini berguna buat anda yang memerlukan text editor dengan kemampuan yang lebih.
banyak fungsi:
  • Syntax Highlighting and Syntax Folding
  • WYSIWYG
  • User Defined Syntax Highlighting
  • Auto-completion
  • Multi-Document
  • Multi-View
  • Regular Expression Search/Replace supported
  • Full Drag ‘N’ Drop supported
  • Dynamic position of Views
  • File Status Auto-detection
  • Zoom in and zoom out
  • Multi-Language environment supported
  • Bookmark
  • Brace and Indent guideline Highlighting
  • Macro recording and playback
2. PSPad

PSPad merupakan text editor untuk keperluan programmer. ketika ini PSPad support untuk bahasa programmer C++, Cobol, MS-Dos batch, CSS, Forth, Fortran, FoxPro, HTML, XHTML, INI, Inno Setup, Java, JavaScript, KixStart, Object Pascal, Perl, PHP, Python, RSS, SQL, TCL/TK, Unix ShellScript, VBScript, Visual Basic, X86 assembler dan lebih dari 120 bahasa lainnya.

3. NoteTab Light

NoteTab Light mempunyai fungsi berikut:
  • Easy to use, reliable, fast, and very flexible.
  • Open, navigate and edit many documents at once, even huge files.
  • AutoCorrect/Auto-replace mode, thesaurus, and spell checking with 13 language dictionaries available.
  • Formatting and conversion commands galore: text case, alignment, strip tags, convert to HTML, unquote e-mails, and much more. Can automatically capture and save text sent to the Clipboard from any application.
  • Supports many file formats: DOS, MAC, UNIX, ANSI, ASCII, UNICODE, and EBCDIC.
  • Calculates the results of mathematical expressions and inserts them in your text.
  • Includes regular expression’s engine based on PCRE (Perl 5 compatible) for wildcard searches and replacements.
  • Powerful Clipbook tool makes it easy to access handy macro functions and boilerplate text.
  • Programmable – add your own custom commands using an easy-to-learn, full-featured script language.
4. Notepad2

Notepad2 merupakan text editor yang cukup kecil dan ringan dengan fungsi syntax highlighting. Software ini dapat digunakan terus. Anda boleh gunakan tanpa perlu di install terlebih dahulu.

5. EditPad Lite

EditPad Lite merupakan text editor dengan banyak kelebihan dibanding Notepad, sistem operasi Windows NT4, 98, 2000, ME, XP and Vista.

Photobucket



MencantikanDesktop Dengan Rainmeter

Labels: , ,



Rainmeter merupakan software percuma untuk menampilkan berbagai informasi system seperti CPU, RAM, capaian jaringan, weather, playlist, dll dalam bentuk widget. Tidak sekadarr menampilkan informasi saja, widget tersebut sekaligus akan mempercantik pernampilan desktop anda.


Dalam Rainmeter versi terbaru disertakan skin Enigma, salah satu skin Rainmeter paling popular. Anda dapat download Rainmeter di http://rainmeter.net/.

Beberapa contoh tampilan Rainmeter:







Jika anda memerlukan skin tambahan untuk Rainmeter, Anda dapat mencarinya di:

Photobucket



7 Software Antivirus Percuma

Labels: ,


Software antivirus merupakan salah satu software yang wajib diinstall di setiap komputer. Tanpa adanya software yang satu ini bersedialah untuk kehilangan data penting kerena serangan virus, trojan, worm, dsb.
Banyak pilihan antivirus yang dapat anda gunakan. Berikut ini saya tampilkan antivirus percuma yang boleh anda cuba. Walaupun percuma tapi ciri yang ditawarkan antivirus ini sudah cukup lengkap ;-)


1. AVG Anti-Virus Free Edition

Ini merupakan salah satu software antivirus percuma terbaik dengan fungsi yang cukup lengkap. Salah satu fungsi yang cukup menarik dan jarang dimiliki antivirus lain adalah fungsi LinkScanner Active Surf-Shield dan LinkScanner Search-Shield yang akan membantu menyelamatkan komputer anda ketika surfing di internet.

2. Avira AntiVir Personal

Avira cukup bagus untuk melawan virus, trojans, backdoor program, hoax, worm, dialer, dll. cuma masalahnya ada sedikit ”mengganggu” dari Avira adalah nag screen yang muncul secara periodik yang menawarkan kepada penggunanya untuk upgrade ke versi berbayar.Boring jer kan :-)

3. Avast Home Free Edition

Walaupun software ini percuma, tapi untuk menggunakan secara full selama setahun anda perlu membuat pendaftaran terlebih dahulu. Untuk membuat pendaftaran anda boleh mengunjungi halaman ini. Setelah itu license key akan dikirimkan via email.

4. PC Tools AntiVirus Free Edition

Freeware ini cukup berkesan untuk mengesan, mengkuarantin, dan memperbaiki file yang rosak kerena serangan virus, trojan, dan worm.

5. Comodo Internet Security

Comodo Internet Security terdiri dari Comodo Firewall dan Comodo Antivirus. Software ini boleh digunakan pada Windows XP dan Windows Vista.

6. MicroWorld Free AntiVirus Toolkit Utility (MWAV)

MWAV adalah antivirus sekaligus antispyware dan antiadware. Software ini dapat terus digunakan, tanpa perlu di install terlebih dahulu.

7. BitDefender Free Edition

Ini adalah salah satu antivirus yang sudah cukup lama dengan ciri yang cukup menarik seperti virus scanning and removal, scheduled scanning, immediate scanning, skinable interface, quarantine, reports.

Photobucket



Download Microsoft Office Professional Plus 2010 Beta

Labels: ,

Download Microsoft Office Professional Plus 2010 Beta



Microsoft baru  Microsoft Office Professional Plus 2010 versi Beta, pihak microsoft menjemput pengguna untuk untuk mencuba.
Paket Microsoft Office Professional Plus 2010 ini terdiri dari:
  • Microsoft Word
  • Microsoft Excel
  • Microsoft Power Point
  • Microsoft Outlook
  • Microsoft OneNote
  • Microsoft Access
  • Microsoft Publisher
  • Microsoft InfoPath
  • Microsoft SharePoint Workspace
  • Microsoft Communicator

Jika anda berminat untuk mencuba, Anda boleh download di: http://www.microsoft.com/office/2010/

Microsoft Word


Microsoft Excel

Untuk download tidak ada syarat khusus, hanya diperlukan akun Windows Live. Jika tidak anda boleh membuatnya secara percuma. Ukuran file installer Microsoft Office Professional Plus 2010 Beta sekitar 700 MB.
Anda boleh menggunakan versi Beta ini sampai bulan October 2010. Jadi hampir satu tahun anda boleh menggunakan software legal ini dengan percuma.


Photobucket



Cd Drive Tools, untuk buka tutup tray CD/DVD Rom dengan klik mouse.

Labels: ,

Ada masanya kita merasa susah atau malas untuk menekan tombol eject CD/DVD ROM di CPU, ini mungkin kerena letaknya CPU yang agak jauh, atau kita memang jenis yang malas tambahan pula dah duduk dalam posisi santai tidak mau bergerak / berpindah. atau karena tombol eject CD/DVD ROM yang sudah rosak, atau ada sebab-sebab lain yang anda sendiri yang tahu.

Tools kecil 'Cd Drive Tools' dapat berfungsi sebagai remote untuk membuka / menutup tray CD/DVD ROM, hanya dengan klik mouse.

softwarenya dapat di muat turun di alamat ini : http://tinyurl.com/b6ote4

Setelah di muat turun dan install, semasa klik kanan pada tray icon (kanan bawah) seperti gambar berikut ini :







Photobucket



Iklan Khidmat Masyarakat

Download PERCUMA E-Kamus

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya "double click" atau "mouse move", makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan untuk kesemua software berasakan text seperti Microsoft Office (Word,excel dll) , PDF Reader, Mozilla Firefox, Internet Explorer dan macam-macam lagi. Anda mahu mencubanya? Dapatkan secara PERCUMA SEKARANG!

Blog ini dapat ditampilkan dengan baik menggunakan Browser Mozilla Firefox.

Download Disini...

Spread Firefox Affiliate Button