Dapatkan artikel terbaru dari Celiksiber dengan percuma.Masukkan alamat email anda:

Delivered by FeedBurner

free logo design

Letakkan kod html di bawah ini di website atau blog anda

2 Sebab Kenapa CD/DVD Anda Rosak

Labels:

Assalamulaikum dan salam sejahtera,


Pernah tak pembaca2 sekalian melihat cd atau dvd yang disimpan rosak? Baru2 ini saya mengalaminya di mana cd yang saya burn untuk cerita koleksi saya telah rosak. Mungkin juga pembaca sekalian pernah mengalami keadaan seperti itu.
Mungkin kes pembaca sekalian sekadar calar di CD, tapi bagi kes saya, mengharukan.. Layer cd tersebut tercabut (lihat gambar di sebelah).

Terdapat dua cara untuk CD/DVD akan rosak:

1. Kerosakan pada “sebelah bacaan CD” (Read side)
Ketika anda meletakkan CD ke dalam CD player anda, CD player tersebut akan membaca semua maklumat digital daripada bahagian yang bersinar2 di CD anda. Secara mikronya, semua maklumat sekecil2 daripada kod digital akan dibaca.Oleh itu, jika terdapat sebarang kotoran, habuk dan calar pada cd tersebut, segala proses bacaan pada cd tersebut akan tergendala dan mungkin rosak sepenuhnya.

2. Kerosakan pada layer aluminium (pada sebelah label seperti saya di atas.)
Hal ini adalah berkaitan dengan kimia sedikit. Sebarang oksigen yang berjaya menembusi layer aluminium tersebut akan menyebabkan kerosakan kepada CD/DVD anda. Apbila oksigen bergabung dengan layer aluminium tersebut, aluminium oksida akan terhasil (ia lutsinar) dan menyebabkan pancaran laser CD plyer tidak dipantulkan.Sebenarnya layer aluminium (tempat anda semua labelkan cd) itu adalah sangat nipis, dan sebarang lubang kecil atau calar akan mendedahkan oksigen kepada aluminium tersebut.
Oleh itu, jagalah CD/DVD anda sebaiknya, lebih-lebih lagi CD/DVD yang anda jadikan koleksi itu.

Sekian
Iklan Khidmat Masyarakat

Download PERCUMA E-Kamus

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya "double click" atau "mouse move", makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan untuk kesemua software berasakan text seperti Microsoft Office (Word,excel dll) , PDF Reader, Mozilla Firefox, Internet Explorer dan macam-macam lagi. Anda mahu mencubanya? Dapatkan secara PERCUMA SEKARANG!

Blog ini dapat ditampilkan dengan baik menggunakan Browser Mozilla Firefox.

Download Disini...

Spread Firefox Affiliate Button