Dapatkan artikel terbaru dari Celiksiber dengan percuma.Masukkan alamat email anda:

Delivered by FeedBurner

free logo design

Letakkan kod html di bawah ini di website atau blog anda

Menjaga Lebih Baik Dari Membaiki

Labels:

Seperti mana kita sedia maklum komputer merupakan satu alat yang teramat amat la penting dalam kehidupan.Semua kerja sekarang ini menggunakan komputer.Pastinya setiap orang mengidamkan sebuah komputer yang laju,mantap dan berkualiti tinggi.Harga komputer sekarang pun sudah murah begitu juga dengan harga laptop.

Jika anda mempunyai komputer pastinya anda pernah menghadapi masalah seperti kerosakan.Tidak kiralah sama ada kerosakan kecil mahupun kritikal.Contohnya Windows jadi corrupt dan perlu memformat ataupun banyak virus ‘beranak pinak’ sampai Karpersky menjerit-jerit.Justeru,anda pun terpaksalah membaikinya sendiri ataupun menghantar ke kedai.

Tujuan utama post kali ini adalah untuk menyatakan sebelum komputer anda rosak lebih baik anda mengelakkannya dari rosak.Bak kata orang cegah lebih baik dari merawat.Macam tu jugak dengan komputer anda.Jangan sampai anda memaki-hamun komputer anda kerana rosak di sana sini.Tapi anda perlu berfikir sejenak,kenapa komputer aku rosak?Apa aku dah buat?
Bagaimana caranya nak menjaga dengan lebih baik?

1. Ini masalah yang sering terjadi.Sebelum anda sambungkan pendrive, pastikan ia di scan dengan sepenuhnya.Kalau ada virus boleh dibuang.Jangan sebarkan virus dalam komputer.

2. Update anti-virus anda setiap masa.Jangan biar out of date sebab saban hari ada saja virus baru dicipta dan anti-virus yang tidak diupdate tidak dapat mengesan virus tersebut.

3. Firewall selalulah kena on.Ini bertujuan untuk mengelak ‘anasir jahat’ di luar sana menceroboh komputer anda.

4. Servis komputer anda seelok-eloknya sebulan sekali.Jangan biar berabuk dalam persekitaran motherboard.

5. Guna dengan cermat.Kalau boleh taip la keyboard tu dengan cermat sedikit.Jangan main hentam jer kuat-kuat menaip tu.Tahu la awak tu pantas menaip tapi kesian la keyboard tu sama.

6. Rehatkan komputer anda.Jangan on 24jam 7 hari seminggu.Kalau server tak mengapa la.Boleh jimat elektrik sikit.

Bak kata Adibah Nor “kalau nak berjimat memang boleh”

ok adios....



Iklan Khidmat Masyarakat

Download PERCUMA E-Kamus

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Anda pernah dengar e-kamus? E-kamus ialah software kamus yang tercanggih yang dilengkapi dengan 18 kamus dan disertakan sebutan dalam English UK. Mudah bukan? Hanya "double click" atau "mouse move", makna perkataan anda terjawab. Boleh digunakan untuk kesemua software berasakan text seperti Microsoft Office (Word,excel dll) , PDF Reader, Mozilla Firefox, Internet Explorer dan macam-macam lagi. Anda mahu mencubanya? Dapatkan secara PERCUMA SEKARANG!

Blog ini dapat ditampilkan dengan baik menggunakan Browser Mozilla Firefox.

Download Disini...

Spread Firefox Affiliate Button